Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

AFSÜ’de kornea nakline başlandı

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) ve Gün FM işbirliği ile gerçekleştirilen “Sağlık Olsun” programının son konuğu, Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Ethem Ay oldu. Programda, AFSÜ’de gerçekleştirilen kornea nakli programı hakkında önemli bilgiler paylaşıldı.

Kornea nakli nedir? 

Dr. İbrahim Ethem Ay, kornea naklini şu şekilde tanımladı: “Kornea nakli, hasar görmüş veya hastalıklı kornea dokusunun alınması ve yerine sağlıklı bir kornea dokusunun yerleştirilmesidir.

Kornea, gözün ön kısmında yer alan, saydam bir dokudur ve görme fonksiyonu için önemlidir.

Kornea hastalıkları, korneanın iltihaplanması, dejenerasyonu veya travma sonrası hasar görmesi gibi nedenlerle ortaya çıkabilir.

Kornea nakli, görme kaybına veya körlüğe yol açabilecek ciddi kornea hasarları tedavi etmek için kullanılır.

Genellikle genel anestezi altında yapılır ve nakledilen kornea dokusu genellikle bir bağışçıdan alınır.

Kornea nakli, başarılı bir operasyon ve uygun bir iyileşme süreci ile hastaların görme fonksiyonunu geri kazanmalarına yardımcı olabilir.”

“Önce Göz Bankası kurduk”

Dr. Ay, kornea nakli programına geçmeden önce bir göz bankası kurduklarını belirtti. Bu konuda şunları söyledi:

“Sayın Rektörümüzün öncülüğünde kalıcı, uzun yıllar şehrimize hizmet edecek bir sistem oluşturduk. Göz bankasının prosedürü oldukça zorlu bir süreci kapsar.

Başta Rektörümüz Prof. Dr. Nurullah Okumuş olmak üzere Tıp Fakültesi Dekanımız ve Ana Bilim Dalı Başkanımız Prof. Dr. Necip Becit ve Başhekimimiz Doç. Dr. Ahmet Ali Tuncer ve tüm yetkililerimiz ne gerekiyorsa yaptılar ve Eylül başında göz bankamızı kurduk.

Geçen hafta iki kornea nakli gerçekleştirdik. Dün bir tane daha nakil yaptık ve önümüzdeki hafta bir nakil daha yapacağız.”

Kornea bağışının vefat sonrasında 24 saat içinde yapılabileceğini vurgulayan Dr. Ay, şu bilgileri verdi:

“Vefat eden kişinin yakınları 24 saat içerisinde AFSÜ Göz Bankasına gelerek kornea bağışında bulunabilirler.

İşlem çok kısa süre içerisinde gerçekleşiyor ve vücut bütünlüğü bozulmuyor. Bağışçının 70 yaşın altında olması gerekiyor.”

Ülkemizde 46 üniversitede göz bankasının bulunduğunu belirten Dr. Ay, bu üniversitelerin çoğunun büyük şehirlerde bulunduğunu ve ilimizde göz bankası kurulmasının önemine dikkat çekti.

Göz bankalarının, kornea nakli gibi yaşamsal öneme sahip bir işlemi destekleyerek insanların görme yetilerini geri kazanmalarına yardımcı olduğunu vurguladı.

#Afyonkarahisar #Afyon #Haber #Kornea #Nakil #AFSÜ #Sağlık