İYİ Parti Afyonkarahisar Milletvekili Av. Hakan Şeref Olgun, TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, iktidarın Cumhuriyet’in 100. Yıl kutlamalarına yönelik yapılan tekliflere, gözlerini ve kulaklarını tıkadığını söyledi.
İYİ Parti Gurubu adanı konuşan Milletvekili Olgun; “Böylesine önemli bir tarihte bir yandan Cumhuriyetin anlamını bir yandan da Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü anlamak herkes için yaşamsal önemde bir konudur” dedi.
KUTLAMA DEĞİL PROPAGANDA YAPIYORLAR
Milletvekili Olgun, kutlamaların iktidarın bir nevi propaganda makamı olan İletişim Başkanlığı Koordinasyon Kuruluna bırakıldığını belirterek, İletişim Başkanlığının “yuzuncuyil.gov.tr” adlı web sitesine bakıldığında cumhuriyetin 100’üncü yılının öneminden ziyade iktidarın propagandasının yapıldığını söyledi.
Milletvekili Olgun; “AKP iktidarının yirmi yılda yaptığı yatırımları ‘Yüz yılın işini yirmi yıla sığdırdık’ mesajıyla bangır bangır bağırken Cumhuriyetin ve 100’üncü yılının tarihteki önemi es geçilmiştir.
İstanbul Üsküdar meydanındaki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Hayallerim vardı, bu hayalleri tek tek gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyorum’ sözlerinden yola çıkarak Recep Tayyip Erdoğan Özel Sergisi’nde ise son yirmi yılda Erdoğan’ın liderliğinde hayallerden gerçeğe dönüşen projeler açıklanmıştı.
Böylesine önemli bir tarihte bir yandan Cumhuriyetin anlamını bir yandan da Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü anlamak herkes için yaşamsal önemde bir konudur” dedi.
ATATÜRK’ÜN ÖNEMİ ANLAŞILMADAN…
Cumhuriyetin kurulmasıyla birlikte egemenliğin padişahtan, halifeden, şeyhülislamdan, ulemadan, tarikattan, cemaatten ve toprak ağasından alınıp halka devredildiğini vurgulayan Milletvekili Olgun, Atatürk’ün gerçekleştirdiği bu devrimlerin ve laiklik ilkesinin önemi anlaşılmadan Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100’üncü yılını kutlamanın hiçbir anlamının olmadığının altını çizdi.
İYİ Parti Milletvekili Hakan Şeref Olgun; “Bu çerçevenin dışında gerçekleşecek tüm kutlamalar Cumhuriyetin özüne ve ruhuna aykırıdır.
Bu topraklarda yaşayan herkes unutmamalı ve unutturmamalı ki cumhuriyet bağımsızlık ve özgürlük adına kanı pahasına mücadele eden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının, kahraman Mehmetçik’in, Nene Hatun’un, sırtında mermi taşıyan analarımızın bu millete en büyük armağanıdır.
TRT’nin cumhuriyetin 100’üncü yılına özel düzenlenecek etkinlikleri Gazze’deki insanlık dramı nedeniyle ileri bir tarihe ertelemesi cumhuriyetin kuruluşunun 100’üncü yıl kutlamalarına gölge düşürmektir çünkü cumhuriyetin ilanı yedi düvele verilen destansı mücadelenin adıdır.
Cumhuriyet Bayramı ve millî bayram kutlamalarının ertelenmesinin, içeriğinin boşaltılarak Atatürksüz hâle getirilmeye çalışılmasının AKP iktidarı tarihi boyunca burada tek tek sıralamaya gerek olmayan hepinizin malumu yasaklamaların, iptallerin nedenlerini biz biliyoruz.
Siz de çok iyi biliyorsunuz, yıllardır millî bayramları ertelemek için bahaneler arayan iktidarın matbu erteleme metnindeki gerekçe kısmındaki boşluk gene doldurulmuş oldu.
TRT’nin aldığı güya erteleme kararının gerekçesi hepimizi derinden üzen Gazze saldırıları olarak bildirilmiştir.
Filistin’de acımasızca katledilen çocuk, genç, yaşlı Müslüman kardeşlerimizin tüm acısını yüreğimizde taşımaktayız.
Madem oradaki Müslümanları kardeşimiz olarak görüyoruz cumhuriyeti daha çok şevkle kutlamak gerekmez mi?” diye konuştu.
MÜSLÜMANLAR İÇİN ÖRNEK BİR ÜLKEYİZ
Milletvekili Olgun, ‘Bağımsız’ diyebileceğimiz ve çoğunluğunun Müslüman olan tek ülkenin Türkiye olduğunu belirterek, Müslümanlar için gerçek örnek ülkenin Türkiye olması gerektiğini söyledi.
Milletvekili Olgun; “Cumhuriyeti emperyalist güçleri eze eze ilan etmiş, Müslüman çoğunluğun yaşadığı, dünya üstünde eşi benzeri bulunmayan tek ülke 100’üncü yılını kutlayacak ve bu örnek, mevcut dünya gündeminde çok net bir gövde gösterisi olacaktı.
Dünyaya bunu duyurmaktaki endişeniz bu mudur? “Yurtta sulh, cihanda sulh.” diyen bir insanı ve onunla birlikte on binlerce insanın canını, malını sakınmadan başardıklarını ve kurduğu cumhuriyeti dünyaya tekrardan hatırlatmak için daha iyi bir zaman olabilir mi?
Cumhuriyetin 100’üncü yılını hak ettiği şekilde kutlamak şanlı vatanımız için bir şeref meselesidir.
Dünyanın gözü önünde yapılan büyük kıyıma elbette sessiz kalmayacağız, bütün ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de gösteriler yapılacaktır ve yapılmaktadır ama bunun için 28 Ekim tarihinin seçilmesi manidar ve özellikle seçilen bir tarihtir.
2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun’un 1’inci maddesi “1923 yılında Cumhuriyetin ilan edildiği 29 Ekim günü Ulusal Bayramdır.
Türkiye’nin içinde ve dışında Devlet adına yalnız bugün tören yapılır. Bayram 28 Ekim günü saat 13.00’ten itibaren başlar ve 29 Ekim günü devam eder.” şeklindedir yani 28 Ekim bayramın ilk günüdür.
Bu tarihi seçmenin asıl amacı, Filistin davasına sahip çıktığımızı göstermek değildir.
Cumhuriyetin 100’üncü yıl dönümünden bir gün önce böyle bir gösteri yapmanın tek amacı vardır, o da cumhuriyetin bu büyük gününü gölgelemektir” şeklinde konuştu.
KUTLAMALARA KAÇ DEVLET BAŞKANINI DAVET ETTİNİZ?
TOGG Fabrikasının açılışına bile birçok devlet başkanının davet edildiğini hatırlatan İYİ Parti Afyonkarahisar Milletvekili Hakan Şeref Olgun, Cumhuriyetin 100. Yıl kutlamalarına kaç devlet adamının davet edildiğini sordu.
Ülkemizin geleceği çocuklarımız ve gençlerimiz için Cumhuriyetin 100. Yıl kutlamalarının tarihe geçmesi gerektiğini vurgulayan Milletvekili Olgun sözlerini şöyle sürdürdü;
“Ben ülkemin çocuklarının, gençlerinin cumhuriyetin 100’üncü yılının nasıl coşkuyla kutlandığını hatırlamasını ve tarihe bu kutlamaların kaydedilmesini istiyorum;
tıpkı cumhuriyetinin 10’uncu yılı, 50’nci yılı, 75’inci yılı kutlamalarının belleklerimize kazındığı gibi.
100’üncü yılda da hakkının teslim edilmesini istiyorum ve AKP iktidarına buradan sesleniyorum: Devlet törenlerini sakın ertelemeyin.
Cumhurbaşkanının yemin törenine davet ettiğiniz hükûmet ve devlet başkanlarını cumhuriyetin 100’üncü yıl dönümü resepsiyonuna da davet edin.
Soruyorum: Yemin törenine 100 davetiye gönderdiğiniz, 80 devlet ve hükûmet başkanı katıldı. Cumhuriyetin 100’üncü yıl dönümü etkinliklerine kaç davetiye gönderildi?
Geçenlerde yaptığınız kongreye başta Avrupa olmak üzere, çok sayıda ülkenin siyasi parti temsilcilerini davet ettiniz, gene TOGG’un seri üretim fabrikasının açılışına onlarca devlet başkanını davet ettiniz.
100’üncü yıl etkinlikleriyle ilgili böyle bir davetiniz oldu mu? Gazze’deki saldırılar 7 Ekimde başladı.
29 Ekim törenlerini iptal etme gibi bir durumunuz o tarihe kadar yoksa, o tarihe kadar davetiye gönderilmesi gerekmez miydi?
Bilindiği üzere devletler kuruluşlarının 75, 100 ve 200’üncü yıl dönümlerinde özellikle yabancı liderlerin de katıldığı görkemli kutlamalar yaparlar.
Mümkün olduğu kadar çok sayıda ve üst düzey katılım tercih edilir. Bunun anlamı diğer devletlere ne kadar önemsendiğinizin, ne kadar saygı duyulduğunuzun da bir göstergesi olmasıdır.
Bu kutlamalar dosta düşmana ülkenin zenginliğine, öz güvenine dair bir nevi gösteriş yapma fırsatı da verir.
Madem dünya lideri olarak tescillendiğinizi söylüyorsunuz “Tüm dünyanın ilgisini Türkiye Cumhuriyeti’ne çekip yüz yılın işini yirmi yıla sığdırdık.” diyerek 100’üncü yılda cumhuriyet değerlerine vurgu yapmak yerine iktidar politikalarınıza vurgu yapmayı bırakın;
Cumhuriyetin anlamını, değerini pekiştirin, cumhuriyetin tarihsel önemini Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarını anın yoksa tarih sizden hesap soracaktır, unutmayın.
Ata’mız ne güzel söylemiş: “Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır ancak Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır.” İlelebet yaşasın Türkiye Cumhuriyeti!”
#Cumhuriyet #CumhuriyetBayramı #Atatürk #TürkiyeCumhuriyeti #100yıl #CumhuriyetinAnlamı