Beyaz Belge Genel Müdürü Resul Sündük, yaptığı açıklamada, işverenlere sağlanan SGK prim teşvikleri, destekleri ve indirimleri hakkında bilgi verdi.
Toplamda 17 farklı teşvik uygulamasının olduğunu belirten Sündük, bu desteklerin bazılarında işveren hissesinin tamamının kamu kaynaklarından karşılandığını vurguladı.
Sündük, işverenlere sağlanan SGK prim teşvikleri ve desteklerini şu şekilde sıraladı:
1. 5 Puanlık İndirim: Özel sektör işverenleri, çalıştırdıkları sigortalılara ilişkin malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarının işveren hissesinin beş puanlık kısmına isabet eden tutar kadar indirimden yararlanabilir.
2. Yurtdışına Gönderilen Sigortalılara Uygulanan 5 Puanlık İndirim: Özel sektör işverenlerinin yurt dışındaki işyerlerinde çalıştırılmak üzere yurt içinden götürülen/gönderilen sigortalılar için uygulanan bu indirimde, sigortalıların prime esas kazançları üzerinden hesaplanan genel sağlık sigortası primlerinin işveren hissesinin 5 puanlık kısmı Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından karşılanmaktadır.
3. 4/B (BAĞ-KUR) 5 Puan Teşviki: İsteğe bağlı sigortalılar ve muhtarlar hariç 5510 sayılı Kanunun 4. maddesinin 1. fıkrasının (b) bendi kapsamındaki sigortalıların malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinin, prime esas kazanç üzerinden beş puanlık kısmına isabet eden tutarı Hazine ve Maliye Bakanlığınca karşılanmaktadır.
4. Genç Girişimci Teşviki: Gelir Vergisi Kanunu’nun mükerrer 20. maddesi kapsamında genç girişimcilerden 18 yaşını doldurmuş ve 29 yaşını doldurmamış olanlar, 01.06.2018 tarihinden itibaren ilk defa sigortalı sayıldıklarında, 1 yıl süreyle 82. madde uyarınca belirlenen prime esas kazanç alt sınır üzerinden primleri Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından karşılanır.
5. Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararlar Uyarınca Uygulanan Teşvik: Prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigorta primlerinin, işveren hisselerinin tamamına veya belirlenen illerde işveren ve sigortalı hisselerinin tamamına kadar olan kısmı Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bütçesinden karşılanmaktadır.
6. Asgari Ücret Desteği: İşverenlerin sigortalılarına ilişkin toplam prim ödeme gün sayısı ile 16.66 Türk Lirasının çarpımı sonucu bulunacak tutar, işverenlerin Kuruma ödeyecekleri sigorta primlerinden mahsup edilir ve bu tutar İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanır.
7. İşsizlik Ödeneği Alanların İstihdamı Halinde Uygulanan Prim Teşviki: Kapsama giren sigortalılar için, işsizlik ödeneğine hak kazandığı süre boyunca prime esas kazanç alt sınır üzerinden hesaplanan kısa vadeli sigorta primlerinin %1’i ile uzun vadeli sigorta primleri ve genel sağlık sigortası priminin tamamı, işsizlik ödeneği süresince İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanmaktadır.
8. Çok Tehlikeli Sınıfta Yer Alan İşyerlerinde İşsizlik Sigortası İşveren Hissesinin Teşviki: Çok tehlikeli sınıfta yer alan ve üç yıl içinde ölümlü veya sürekli iş göremezlikle sonuçlanan iş kazası meydana gelmeyen işyerlerinde çalışanların işsizlik sigortası işveren hissesi teşviki olarak bir sonraki takvim yılından geçerli olmak üzere ve üç yıl süreyle %1 olarak uygulanmaktadır.
9. Genç, Kadın ve Mesleki Belge Sahibi Olanların İstihdamına Yönelik Teşvik: Özel sektör işverenlerine, 01.03.2011 – 31.12.2023 tarihleri arasında işe aldıkları sigortalılar için, sigorta primine esas kazançları üzerinden hesaplanan sigorta primi işveren payının tamamının İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanması imkanı sağlanmıştır.
10. İşbaşı Eğitim Programını Tamamlayanların İstihdamına Yönelik Teşvik: İşbaşı eğitim programını tamamlayanları üç ay içinde işe alan özel sektör işverenlerine işe aldıkları bu sigortalılar için, sigorta primine esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanacak sigorta primi işveren payının tamamının İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanması imkanı sağlanmıştır.
11. Kredi Faiz veya Kar Payı Desteği: İşverenlerin 1/7/2021 ile 30/6/2022 tarihleri arasında ilgili işverenlerce kullanılan kredilerde 12 aylık süreye ilişkin primlerin ödenmesini müteakip kredi faiz veya kar payı bakiyesinden düşülmesine yönelik bir teşvik uygulanmaktadır.
12. Engelli Sigortalı İstihdamına Yönelik Teşvik: Özel sektöre ait işyerlerinde çalıştırılan engelli sigortalıların prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigorta primi işveren hisselerinin tamamı Hazine ve Maliye Bakanlığınca karşılanmaktadır.
13. Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerine İlişkin Teşvik: Ar-Ge/Tasarım ve destek personelinin ücretleri üzerinden hesaplanan sigorta primi işveren hissesinin yarısı, Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesine konulacak ödenekten karşılanmaktadır.
14. Kültür Yatırımları ve Girişimleri Hakkında Uygulanan Sigorta Prim Teşviki: Kültür Yatırım Belgesi almış olan işyerlerinde çalışan sigortalıların prime esas kazançları üzerinden hesaplanan sigorta primi işveren hissesinin belirli oranı, Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesine konulan ödenekten karşılanmaktadır.
15. Sosyal Hizmetlerden Faydalanan Çocukların İstihdamı Halinde Uygulanan Teşvik: Sosyal hizmetlerden faydalanan kişilerin özel sektör işverenleri tarafından prime esas kazanç alt sınır üzerinden hesaplanan sigorta primi ve işsizlik sigortası priminin tamamı Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından karşılanmaktadır.
16. Sosyal Yardım Alanların İstihdamı Halinde Uygulanan Teşvik: Sosyal yardım alan kişilerin prime esas kazanç alt sınır üzerinden hesaplanan sigorta primi işveren hissesinin tamamı Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından karşılanmaktadır.
17. İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerinin Desteklenmesi: Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin desteklenmesi için işverenlerin ödemesi gereken primin bir kısmı, SGK tarafından karşılanmaktadır.
Beyaz Belge Genel Müdürü Resul Sündük, işverenlere sağlanan 17 farklı SGK prim teşviki, destek ve indirimi açıkladı.
Bu teşvikler arasında işveren hissesinin tamamının kamu kaynaklarından karşılandığı destekler de bulunmaktadır. Bu tür teşviklerin işverenlere önemli avantajlar sağladığı ve istihdamın teşvik edilmesine katkı sağladığı belirtilmektedir.